Flor de Caña 25

Flor de Caña 25 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Még nyáron osztotta meg velem Máté rumbarát, hogy úgy érzi, át lett verve a Flor de Caña 25 rummal. Beleesett sajnos abba a hibába, amire épít a Flor címke- és marketing stratégiája, hogy elhitte, hogy valóban 25 éves rum van a palackban. Rosszul nem járt vele, mert korrekt párlat van benne, de a hamiskás címkének könnyű bedőlni: magasabbra van pozícionálva ez a rum a kelleténél. Kaptam belőle egy kóstolót, így a mai bejegyzés részben Máté érdeme is. Köszönöm!

A Flor de Caña Nicaragua egyetlen, de annál nagyobb rumlepárlójából, a Compañía Licorera de Nicaraguaból származik. Neve a cukornád virágát jelenti. Nicaragua tápanyagban gazdag, vulkáni talaja tökéletesen alkalmas a cukornád termesztésére, amiből cukor és végtelen melasz alapú rum készül. Ezt használja ki lepárlót birtokló Pellas család már 1890 óta. 

Maga a Flor de Caña márka ennél jóval fiatalabb, 1937-ben regisztrálták, a Nicaragua Sugar Estates részeként. Korábban már készült rum a birtokon, de csak saját fogyasztásra. A Flor gyorsan beindult, az 1950-es évek végére más közép-amerikai országokban is megjelent a polcokon. A Pellas család és lepárló alatt is alaposan megrázta a fát a nicaraguai forradalmat követő központosítás. Az export csökkent, tetemes érlelt készletet halmozva így a raktárakban. 1988-ban államosították az egész birtokot, amit a Pellas család csak 1992-ben kapott vissza.

Miután a család visszakapta a birtokot, komoly mordenizálásba kezdtek, hogy még jobb hozamuk lehessen, mind cukorfinomítás, mind rumlepárlás terén. A bővülés lendületét egy 2015-ös cikk akasztotta meg, ami a nicaraguai cukorbetakarítókat tizedelő krónikus veseelégtelenségről szólt. A feltételezés, ami végül tudományosan és orvosilag sem lett tökéletesen alátámasztva, a dolgozók rossz munkakörülményeinek (pl. dehidratáltság) tudta be a betegséget. Végül az egész a Flor-on csattant. A vendéglátóipar bojkottálta a márkát: sok palack tartalma végezte a lefolyóban.

Mindebből nem csak felállni tudott a Flor, de fordítani is. A biztonság, a munkások egészsége és környezetbarátság kiemelt figyelmet kap a lepárlónál. Több kitüntetést is kapott zöld és etikus működésére: karbonsemleges, valamint több száz nemzetközi környezetvédelmi és munkaügyi standardnek tud megfelelni. Büszkén hirdeti azt is, hogy nem ad cukrot a párlataihoz.

A lepárlóban spanyol hagyományú rum készül. Saját melaszukat, viszonylag rövid erjesztés után egy ötoszlops lepárlóban készítik. Az itt készült aguardiente 96% ABV-vel csorog ki az oszlopokból, hordóba 77%-ra higítva kerül. Láthatod, hogy nem a párlat fogja itt a nagy ízeket hozni, Kubához hasonlóan itt is a hordó a történet hőse. Kizárólag ex-bourbon hordókat használnak és rendszeresen konszolidálják a készleteket, hogy alacsonyabban tarthassák az angyalok jussát.

A Flor de Caña 25 a márka egyik csúcsterméke. Gyönyörű díszdobozban és palackban érkezik, címkéjén a szomszédos San Cristóbal vulkánnal. Nincs ráírva külön a 0g hozzáadott cukor, azonban rá van írva, hogy Single Estate Rum. Mindkettő ellentmond az alsóbb kategóriás termékeik címkéinek, de nem tudom, hogy ez következetlenség, vagy tényleg bele kéne gondolnom valamit. 

Amivel nem tudok teljesen megbékülni, és Máté is belefutott, az a félrevezető számozás a címkén. 2020 környékéig rá volt rendesen írva a Flor palackokra, hogy 7-12-18 évesek. Az év vagy bármilyen kormegjelölés azonban eltűnt, csak a hatalmas szám maradt meg a palackon. A lepárló ezt avval indkolta, hogy számukra blendjeik íze a fontos, nem a benne lévő párlat kora, de ez nem túl meggyőző. Így több a játéktér és az alkotóelemek korával sem kell elszámolni. A Flor de Caña 25 60 ezer forint körüli árával valóban csúcskategóriának tűnik, de egy igazoltan 25 éves rum ennek legalább a duplájába kerül. Persze nem is 40% ABV-vel érkezik.

Flor de Caña 25 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Flor de Caña 25 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve mély, barnás arany színű, okkeres beütéssel. Viszonylag híg, vékony filmet hagy csak maga után a poháron.

Az illata érett és igazán rumos. Nincs benne csapongás, visszafogott elegancia lengi körül. A hordó fűszeressége dominálja az illatokat, de a hosszú érlelés tejcsokisan lággyá is tette az összképet. Tölgyes fanyarságba csomagolt vanília, karamell és fahéj hajlik keserédes melaszba az illat végére. Enyhe trópusi gyümölcsös édességet és minimális bőrösséget is rejteget a Flor de Caña 25. Kifinomult, kiegyensúlyozott az illata, semmi meglepetéssel vagy szélsőséggel.

Az íze sem sokkal játékosabb, jellemzően spanyol. Van benne egy kis tisztítószeres (talán bútorfény), vagy még inkább potpourris beütés, ami már majdnem érdekessé teszi, de egy 25 éves rumtól extrémebb szélsőségeket is várnék. A hordós jegyek vannak ismét túlnyomó többségben. Enyhe tölgyfásság, majd édes vanília, karamell és egy kis fahéj zárja a sort. Tulajdonképpen elég lapos az íze, hiányolom a csapongást, illetve a komplexitást. 

A lecsengése nagyon rövid. Édes, csokoládés és karamellás. Talán a legjobb része a rumnak, de sajnos vérszegény.

Kissé csalódás a Flor de Caña család csúcstermékétől ez a teljesítmény. Korrekt rumos rum, de hiányzik belőle minden, ami egy 25 éves rumot izgalmassá tesz. A 40%-ra visszavágott alkoholtartalom sokat ront a végeredményen. Találkoztam már izgalmas dél-amerikai rummal, de az ennél jóval erősebb hordóminta volt. Még ha csak egy része is 25 éves a blendnek, magasabb ABV-vel több íz maradhatott volna benne. Hiába az árcímke és a piaci pozícionálás, ez sajnos nem csúcstermék. Ismerkedni jó a spanyol jellegű, letisztult, elegáns rumokkal, de ilyet olcsóbban is találsz.

Értékelés: 100/69

Vélemény, hozzászólás?