Madeira sajátos szeglete a rum világának. Az Engenhos do Norte 970 tételei a sziget hosszú álmából ébredező, kézműves rumiparának képviselői. A madeirai rum nemrég kezdte csak meghódítani a világot, de jó irányba tart. A sziget lepárlói az elmúlt 2-3 évben érezhetően nyitottak a nemzetközi piac felé. Számos webshopon, blogon és fesztiválon jelentek meg, illetve a Madeira rumfesztivál is komoly rendezvénnyé nőtte ki magát.
A sziget cukornád szempontjából Európában régi motorosnak számít. 15. századi felfedezése után Madeira iparát villámgyorsan leuralta a cukor. A kezdetben termesztett növények nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, így a gazdák átálltak a cukornádra. Az európai cukorszükséglet nagy részét Madeira fedezte, egészen az amerikai és karibi gyarmatosításig. A nagy területeken termesztett, olcsóbb brazil cukor kiszorította a madeirait a piacról. A cukoripar végül lassan leépült a szigeten. A 20. századra 95 százalékkal esett vissza a termelés.
Madeirán ma fél tucat rumlepárló működik. Mindegyik a 20. vagy 21. század gyermeke, a karibiakhoz hasonló ősöreg lepárló itt nincs. Saját vagy helyben termesztett nádból készítenek mezőgazdasági jellegű rumokat. A sziget rumját (rum agricola da madeira) eredetvédelmi törvény védi. A cukornádat meredek lejtők tápanyagban dús, vulkáni talaján termesztik, ami munkaintenzívvé teszi a betakarítást és erősíti a kézműves jelleget.
Az Engenhos do Norte Porto da Cruzban, Madeira északi részén található. Neve északi malmokat jelent, ami egyrészt utalás az elhelyezkedésére, másrészt arra, hogy több vállalkozás összeolvadásából született a malom és lepárló. Érdekesség, hogy még az eredeti gépparkot használják, így gőz hajtja a lepárló gépeit. Három rézoszlop és egy pot still dolgozik, hogy a frissen aratott cukornádat madeirai agricole rummá alakítsa. Az Engenhos folyamatosan bővíti érlelő kapacitását, megfelelve ezzel a nemzetközi fogyasztói elvárásoknak. A lepárló az óceán partján helyezkedik el, ami szerintük a rumon is megérződik: sós, jódos ízeket kölcsönöz a tengervíz közelsége.
A 970 a lepárló évjáratos, single cask és finishelt rumokat felvonultató presztízs márkája. Neve 1970-es indulására utal.

Engenhos do Norte 970 Single Cask
Az első tétel egy 15 éves, single cask kiadás. 2006-ban párolták le cukornádléből. 2021-ig pihent hordóban, majd 52.2% ABV-vel került összesen 244 palackba.
A pohárban a 970 Single Cask fásan barnába hajló, okker színű, híg, de olajos párlat. Vékony lábakat növeszt a pohár falán.
Az illatvilága szigorú agricole-os. Fanyar növényesség rohan le, fémes, gyógyszeres íllatokkal megerősítve. Patinás réz kesernyéssége dominál. A növényes, ásványos karakter alig hagy teret a hordós aromáknak, habár érezhetően megszelídítette a rumot a fa. Fás, karamellás és vaníliás aromákat vélek nyomokban felfedezni. 15 év érlelés után még mindig a párlat vezeti az illatokat.
A határozott, növényes illatokat lágyabb, kiegyensúlyozottabb ízek követik. A keserű, vegetális aromavilágot könnyebb, lágyabb és erősen hordós ízvilág váltja. A párlat íze földes, növényes, az illatok fémessége teljesen elenyészett. A melengető kortyot tölgyfa visszafogott íze kíséri végig. Jól érezhető a hordóból származó vanília és karamell. Az érlelés édeskés ízei jól kiegyensúlyozzák a növényes, almamagos fanyarságot.
Lecsengése közepesen hosszú, magosan kesernyés, leheletfinom fássággal átszőve.
Piszkos agricole, aminek nehezebb, fémesebb az ízvilága, mint a francia karibi testvéreinek. Fanyar, száraz, komoly rum. Nekem kicsit nehéz, a növényes karaktertől több üdeséget szeretnék..
Értékelés: 100/77
Engenhos do Norte 970 Brandy Cask
A második tétel újabb, fiatalabb kiadás: 2016-ban párolták le cukornádléből oszlopon, majd 2023-ban palackozták. A 7 évet madeirai brandy-s hordóban töltötte. Hordóerősen, 53,9% ABV-vel került a palackba.
Halovány, zöldes beütésű, piszkosan aranyló párlat. A színe árulkodik a koráról, de sajnos nem a legszebb képet festi. A rum híg, alig marad meg a pohár falán.
Az illata simább, kiegyensúlyozottabb, mint a nagytesóé. A párlat karaktere visszafogottabb, szelidebb, több teret enged a hordónak. A lapos, növényes jelleget éretlen szőlő illata dobja fel. A hordó előélete tetten érhető a száraz brandy jól érezhető befolyásán. Az érlelésből enyhe fásság, lágy vanília és karamell érkeznek. Édes mazsola és csokoládé zárják az illatokat. Ígéretes a 970 Brandy Cask illata: elegáns, letisztult párlat érzetét kelti.
Ízeiben határozottabban érezhetőek az érlelés nyomai. Melasz meglepő keserédessége nyit, amibe öreg rumok piszkossága keveredik. Poros könyvek, nyeregbőr és fáradt lakritz ágyaznak meg a mézédes, mazsolás zárásnak. Borsosan szúrós a korty vége, tekerve még egyet a párlat komplexitásán.
Lecsengése hosszú, enyhén fás és erősen mazsolás. Lassan múlnak csak az ízei.
A 970 Brandy Cask a befutó nálam. Izgalmasabb, komplexebb, barátságosabb is, mint a 15 éves nagy testvér. Kevésbé tolakodó a nehéz, agricole-os jelleg, játékosabb a váltás az illatok és az ízek között. Kítűnő madeirai tétel, nem kell hardcore agricole rajongónak lenned ahhoz, hogy értékeld.
Értékelés: 100/80