Chalong Bay Pure Series

Chalong Bay Pure Series © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Lassan talált csak “haza” a rum oda, ahonnan létezésének kulcsa, a cukornád származik. Ázsiából és Óceániából indulva, Európán keresztül jutott el a Karib-térségbe a mézédes levű nádféle, ami a szigetvilág társadalmát, gazdaságát és történetét a mai napig befolyásolja. Ha rumról beszélünk, az többnyire karibi rum. Lehet kubai, jamaikai, dominikai; a régre nyúló lepárlási hagyomány szinte őshonossá tette a térségben a cukornádat.

A klasszikus karibi rumok mellett nehéz labdába rúgni: jól ismert márkák képviselik a sokszor évszázados múltú lepárlók nedűit, erősen befolyásolva a rumról alkotott képet. Rumtermelés szempontjából új területeken azonban tiszta lappal lehet indulni. Bővülhet a rum kategóriája, olyan környékeket meghódítva, ahol nem ismeretlen a cukornád termesztése. 

A rumfejek kíváncsian figyelik a fiatal lepárlókat, amelyek új, izgalmas tételekkel dobják fel a piacot. Az elmúlt évtizedben ez a kíváncsiság Ázsia feltörekvő rumipara felé fordult. Indiától Indonéziáig szinte minden ország küzd a figyelemért régi vagy új rummárkákkal. Ilyen márka a thaiföldi Chalong Bay is. Két vállalkozó kedvű francia kezdeményezése a lepárló, karibi lepárlási hagyományokkal és egy armagnac lepárlására készített hibrid lepárlótoronnyal felszerelve. A lepárlót fával fűtik, alja tulajdonképpen egy pot still, amire egy tornyot szereltek.

A készítési eljárás szempontjából a tulajdonosok több szabadságot élvezhetnek Phuket-ben, mint az eredetvédelmi törvények által szigorúan szabályozott karibi-francia külterületeken. Ennek az ára, hogy nem nevezhetik rumnak termékeiket. A Chalong Bay cukornád kistermelőktől vásárolja a nyersanyagot, rumjait a nád frissen préselt levéből készíti. A francia stílusú lepárlás közvetlenül hagyja érvényesülni a terroir-t. A thai törvény azonban nem ismeri el alapanyagként a friss nádlevet. Ennek ellenére a lepárló termékei megfelelnek minden szempontból annak, hogy agricole jellegű rumnak nevezzem őket. A lepárló fókusza a tiszta, adalékmentes, kézműves rum.

A Pure Series a márka standard sorozata, a lepárló párlatainak blendje. Könnyű agricole jellegű rum, 40% alkoholtartalommal a jobb befogadhatóság kedvéért. Van erősebb, érlelt és fűszerezett kiadásuk, de lepárló karakterének esszenciáját a Pure Series mutatja meg. Minden évben megújul a blend, az én példányom 2018-as.

Chalong Bay Pure Series © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Chalong Bay Pure Series © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve átlátszó, híg párlat a Pure Series. Vékony olajfilmet képez a pohár falán.

Első szaglásra letámad a jól megszokott agricole-os, édeskés kukoricaillat. Kevés várakozás után kinyílik a konzerves illat, helyet adva a szórakoztatóbb aromáknak. A növényes illatba fémesség keveredik, de nem olyan tolakodó, mint sok francia-karibi rum esetében. Sós páclé, poros karton és pikáns bors dobják fel a kissé egydimenziós aromavilágot. Barátságos, nyitott nádlé alapú rum a Chalong Bay. A szükséges visszafogottsággal mutatja meg a francia stílusú rumok karakterét ahhoz, hogy jó belépő lehessen a kategóriába. 

Az alacsony ABV ellenére kellemesen melengető a korty. Édes, gyümölcsös, leginkább málnás íz váltja a száraz, növényes illatvilágot. Az édeskés nyitást vizes, jellegtelen korty követi, aminek a végében van csak némi izgalom. Határozatlan földesség jön a vegetális karakterrel. A feketebors pikánssága az ízekben is jól érezhető.

Lecsengése közepesen hosszú, melengető és gyümölcsösen édes.

Rendben van a Chalong Bay Pure rumja, bár egy kis kraft jót tenne neki. Lágy, visszafogott nádlé alapú rum, amely óvatosan ugyan, de kinyitja a kaput az agricole rumok felé. Édes, fűszeres, kissé növényes ízelítő a francia területek agresszív, földes, fémes és piszkos rumjainak illat és ízvilágából. Könnyen iható, jól kiegyensúlyozott rum, ami koktélokban is megállja a helyét.

Értékelés: 100/74

Vélemény, hozzászólás?