Kedves olvasó! Köszönöm kitartó érdeklődésed a rumok iránt! Nagyra értékelem, hogy visszatérsz újra és újra beszámolókat, kóstolókat, recepteket vagy egyszerűen információkat keresni. Kettőnk kollaborációjának sikere, hogy ez kereken a századik (100.!!!4!) bejegyzés, amit publikálok. Remélem a közös munka továbbra is működni fog! Előre a következő százig!
Az ünnepi hangulatot a Chairman’s Reserve egyik Master’s Selection kiadásával emelem. Ez a rum a Tüskevárban is gyakran emlegetett Lehótól van. Emelem kalapom előtte, mivel nélküle kevesebb és kevésbé izgalmas anyagunk lenne, amit megoszthatunk veled. Ő a magyar rumfluenszerek megbúvó mecénása, végtelen és még egy kicsi tudással felvértezve a rumról.
A Chairman’s Reserve a St. Lucia Distillers(SLD) exportmárkája. A sziget egyetlen rumlepárlója változatos gépparkkal rendelkezik a lepárláshoz, aminek színes és izgalmas kínálat az eredménye. A lepárló filozófiája így érthetően a blendelés köré épül. The art of blending, ahogy ők mondják. Párlataikat elég szorosan kézben tartják: mára szinte megszűntek a rumjaikat használó független palackozások. A kis lepárló ügyesen konszolidálta a kínálatát, majd kezébe vette az innovációt is a rum körül. Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárul az is, hogy bekerültek a SPIRIBAM portfóliójába, ami stabil hátteret nyújt.
A Master’s Selection a lepárló kollaborációs sorozata. Palackozókkal, kereskedőkkel vagy akár rum klubokkal közösen adják ki. A megszokott blendekhez képest ezek sokszor single still rumok, változatos hordókban érlelve. A lepárlónak még a felső polcos kiadásai is drinking strength erősségűek, 43-46% ABV körül mozognak. Üdítő változatosság, hogy a Master’s Selection rumok hordóerős, single barrel kiadások. Az SLD másokkal való közreműködése ad egy olyasmi érzést, mintha független palackozásokról lenne szó, de a gyeplő mégis a lepárlónál van.
A mai tétel a La Maison du Whisky-vel közös munka eredménye. Az LMDW évente új inspirációs sorozatot mutat be, Creations néven, valamilyen művésszel együttműködve. Ez különféle párlatok válogatása, amit nekik palackoztak vagy inspirálóan hatott rájuk. A legújabb Creations sorozat a New Vibrations nevet kapta, aminek kapcsolódó művészeti ága a zene. Központi témája az innováció és kísérletezés, új és régi lepárlók termékeivel megtámogatva,
Ebben a kollekcióban jelent meg a Chairman’s Reserve Master’s Selection 2006 Vendôme tavaly novemberben. A rum a lepárló jól ismert és különösen kedvelt Vendôme pot stilljében készült. Ez az apró berendezés ad rumot a márka Legacy és 1931 tételeihez is. A lepárló szeret a cukornádlével s kísérletezni, ez azonban tisztán melaszos rum. A palackozás single cask, aminek 15 évig egy ex-bourbon hordó volt az otthona. Összesen 206 üvegbe, tiszteletet parancsoló 59% alholfokkal került.
Abból, hogy SLD rumot más nem palackoz, profitál is a fogyasztó, mivel az érlelés trópusi közegben, a lepárló körül marad.

Pohárba töltve a Chairman’s rumja mély okkeres, barnás színű. Pot still párlathoz képest vékony, a pohár falán alig marad meg.
Az illata meglepően emlékeztet a jamaikai pot still rumokra. Nehéz, enyhén szúrós első szaglásra. Érett trópusi gyümölcsök nyitnak, amik édes, süteményes aromákba fordulnak át. Karamell, fahéj, enyhe vanília, majd a melasz nehézkes keserédessége dominál. Az édes fűszerességet száraz, bőrös illat kíséri. Elcsíphető egy kis lakritz is, ha jól figyelsz. Az első szúrós illatok után szépen kinyílt a párlat. Érett, komplex és nagyon hívogató az illata. A hordóból sikeresen csak a fűszeres aromákat húzta ki, nem lett keserű, fás, pedig 15 év hosszú idő trópusi környezetben.
Már első kortyra feje tetejére áll a világ. Igazi ízbomba ez a Chairman’s. Az édes, gyümölcsös illat után megkomolyodott a párlat kicsit. Szárazabb az összekép. A hordó fájának tanninjai jól érezhetőek, kátránnyal és füsttel keverednek. Az édes, trópusi gyümölcsös ízek nem vesztek el, de megbújnak a háttérben. Fanyarság dominál: lakritz és csonthéjasok, de keveredik közéjük bőven a fűszerekből is. Erős a fahéj, a szerecsendió és a szegfűbors. Az alkohol nagyon szépen beépült. Nem érezni a kimondottan magas alkoholfokot.
A lecsengése hosszú, forró. Édes és fűszeres, enyhe fával. Jólesően hosszan ragadnak meg ennek a rumnak az ízei a számban és a torkomban. Amilyen jól sikerült, szerencsére, olyan sokáig is maradnak meg a zamatai.
Elszakadtunk az SLD blendjeinek ízvilágától, de nem kár érte. Nagyon karakteres és komplex lett a Chairman’s Reserve Master’s Selection 2006. Több Vendôme párlatot kéne innom, hogy legyen rutinom: szerintem simán tippeltem volna jamaikai rumot vakteszten. Testes, nehéz, gyümölcsös – mintapélda a funkra. Kicsit kilépett az SLD itt szerepéből, de pont ez a szép a kísérleti palackozásokban. Kaptunk valami olyat, amire képes lepárló, mégsem kapható állandóan. Megkóstolod, rákattansz, utána hajkurászod az ízélményt mindenhol. Érdemes tehát nézegetni a Master’s Selection kiadásait, mert jó eséllyel előkerülnek a szimpatikus marque-ok újra. A könnyű, elegáns Chairman’s rumok mellett jó megismerkedni ezekkel a harapósabb, nehezebb SLD párlatokkal is. Részben, mert jobban összeáll, hogy miből is dolgoznak a blendek összeállításakor, részben pedig mert csodálatos rumélményt adnak.
Értékelés: 100/85