Brazíliába, a Casa do Engenho-hoz utazunk a mai kóstolóért. A lepárlóval bővített családi gazdaság kézműves cachaçat és rumot készít pot stillekben és egy lepárló oszlopban, cukornádléből. A palackomban 8 éves rum van, ami az Engenho gyakorlata alapján valószínűleg különböző lepárlású és érlelésű párlatok blendje.
Kitöltve sárgás, szalmaszínű az Engenho rumja. Híg a párlat, a pohár faláról gyorsan menekül.
Az illata nehéz, füstös és növényes. Az agricole jelleg jól átjön a fanyar gyógyszeres és földes-növényes illatjegyekkel. Határozott füstösség kíséri az illatot, amivel ritkán találkozom rumoknál. Nekem eléggé whiskys az illata. Lehet, hogy a hordó teszi, azokkal szeretnek a Casa do Engenhonál kísérletezni. Lehet azonban, hogy csak a füstösség hiteti el ezt velem. A hordó ad némi fásságot, vaníliát és karamellt, de az illatokat végig a párlat vezeti.
Ízeiben erősen dominál a mami gyógyszeres szekrénye. Nehéz, fanyar és vegetális ízek uralják a palettát. Poros könyvek és bőrösség ízei keverednek a pirulák közé. A hordós aromák a háttérben maradnak. Az illatok közt jól érezhető tölgy és vanília alig ízlelhető.
A lecsengése rövid, fanyar, intenzíven füstös.
Egészen más világ a Casa do Engenho rumja, mint az eddigiek. Kisüzemi, kézműves, ha úgy tetszik. Érezni a cukornád párlat növényes jellegét, amit végre nem nyomnak el fűszerek vagy a cukor. Fanyar felüdülés, amit a Mikulás hozott ma nekem. Jólesően tiszta párlat, amire lehet fókuszálni, nem kell az indokolatlan plusz ízeket kerülgetni. Evvel a mintával megérkezett végre a 24 days of rum naptára: valóban érdekes rum, aminek sztorija is van és jó kortyolgatni.
Értékelés: 100/79
Bővebben a 24 days of rum oldalán olvashatsz erről a párlatról.