16. nap – El Supremo 8

El Supremo © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Az El Supremo 8 paraguayi érdekesség. Pot stillben készült, cukornádlé alapú párlatról, ami 8 év érlelést kap először helyi, Incienso Marrón fából készült hordókban, majd francia tölgy hordókban.

Aranybarna párlat, rezes beütéssel. Testes, olajos volt korábban, látszik rajta, de a hígítás nem tett jót neki.

Az illata nehéz, rumtól kissé idegen. Sós, húsos, füstös és növényes. A Swell rumjára emlékeztet, illetve távolról a mezcalra. A hordós érlelésből alig észlelhető fásság, vanília, karamell és kicsit több konyak maradt vissza. Hosszan szaglászva mutat enyhe cukornád aromát, de egyértelműen a sós illatvilág a domináns.

Az íze első kortyra meglepően virágos. Később fanyar, melaszos és átütően medvecukros. Fekete tea, mentás majd borsos pikánsság fut ki az illatból ismerős füstös húsosságba. Nem a megszokott fából készült hordókban érik, így egészen érdekes ízeket mutat. Van szépség ebben a bizarr, húsos medvecukorban.

A lecsengése közepesen hosszú, édes, majd száraz, végül medvecukros. 

Nem volt még dolgom paraguayi rummal, így nehéz kitalálni, hogy más ilyen is jön az országból vagy valami különlegesbe nyúltam. Az El Supremo 8 íze eléggé kísérleti, rumtól szokatlan. Tetszik az újdonsága és a bizarrsága. Üde változatosság az unalomig ismételt melaszos vagy visszafogottabb nádlé alapú rumok mellett.

Értékelés: 100/72

Bővebben a 24 days of rum oldalán olvashatsz erről a párlatról.

Vélemény, hozzászólás?