Az idei év bővelkedett rumos eseményekben. Úgy éreztem, hogy többre is elmehettem volna, a tudomány és a szórakozás nevében. Hatalmas öröm volt ezért, hogy Schök Norbi meghívott a Diplomático Artisans of Taste magyarországi döntőjére. Főnyeremény volt ez egy hétfőre; tanulmányút a rumos koktélok világába.
Voltam korábban koktélversenyen a Bar Shown, azonban ez sokkal családiasabb volt. Barátok, kollégák, állták körbe a bárpultot és szurkoltak a versenyzőknek. A szűk körű esemény ne tévesszen meg, profi volt a szervezés az elejétől a végéig. Az Artisans of Taste a Diplomático koktélversenye, melyet a brand értékeinek alapján zsűriznek. Ezek a kézművesség, a fenntarthatóság és a közösség. A döntősök feladata egy olyan Diplo koktél bemutatása volt, amely fenntartható gyakorlatokkal készül, helyi alapanyagokat felhasználva. A nyeremény egy venezuelai utazás a Diplomáticóhoz, ami elég csábítóan hangzik. Hosszabb távon pedig kedvező partnerséget is ki lehet alakítani a márkával. Bartendereknek ez bomba lehetőség, ahogy én látom.

A program fél napos volt. Ebéd után masterclass kezdődött Max La Rocca bárveteránnal. A közösségi elemre fókuszált és köré építette az előadását. Mivel sose dolgoztam bárban, ittam minden szavát. Nekem már egy kisebb eseményen is jól használhatóak a tanácsai. A közönség itt még bővebb volt, a versenyzőkön túl sok vendég jött a vendéglátásból.
A pazar előadást Norbi welcome koktéljával nyitották. A verseny előtti hétvégén latte art bajonkságot rendezett az Oatly, amiből megmaradtak a tejeskávék. Ezekből készült milk punch Diplomático Reservával és cseresznyével. A lágy kávé és a gyümölcsös cseresznye ízei tökéletesen passzoltak az érlelt rum komplexitásához. Nem csak azért, hogy Norbi cerkáját fényezzem, de nekem ez a koktél jött be a legjobban az egész nap folyamán, pedig három Diplo koktélt és 6 versenyző koktélját is végig kóstoltam. A tejmentesség külön élmény volt, mivel a tejfehérje allergiás feleségemnek eddig nem sikerült a milk punchot megmutatnom. Kuncsorogtam is egy kis elvitelest.

A versenyhez megszálltuk a Kaa Mixology-t, ahol a bartenderek rögtön el is foglalták a pultot. Heten mérkőztek meg az utazásért. Vegyesen voltak kevert, pohárban épített és rázott koktélok, amik a Diplomático teljes standard termékpalettáját kihasználták. Ugyan nem volt elvárás, de én kicsit hiányoltam a rum, mint alapanyag tiszteletét – a versenyzők a helyi alapanyagokra koncentráltak jobban. A prezentációk változóak voltak versenyrutin szerint, az italok azonban mind csodásan sikeredtek. A rumok mellett változatosak voltak a hozzávalók is: eper, sütőtök, virágpor, levendula, fügelevél, görögdinnye és kombucha.
Jól látszott a modern mixológia iránya a versenyzők projektjein. Mindenki előre főzött, habosított vagy fermentált. Készültek habok, szirupok, cordialok. Erik olyan jó kávézaccos cordialt készített, hogy el is kértem az utolsó cseppeket tőle. Túl vagyunk már rég azokon az időkön, amikor bolti pürékkel meg szirupokkal dolgoznak a bárban. A hozzáadott érték már az alapanyag gondos kiválasztásától indul és a személyre szabott komponensek elkészítésén át a környezettudatos hulladékgazdálkodásig eltart. A bartender közben legyen a közösség mozgatórugója, tanácsadója és italkeverője is. Nem kis kihívás.

A rengeteg elvárásnak végül Frenkie, a Hotsy Totsy tulajdonosa tudott a leginkább megfelelni. Szépen, összeszedetten prezentált, illetve nagyon jó videót készített támogató anyagnak. Egyértelmű volt, hogy rengeteget készült a versenyre. Győztes koktélja a Three Layers nevet viselte és a füge levelét használta kreatív módokon. Megérdemelt volt a győzelme, bár nekem nem jött be koktélja sós, umamis ízvilága. Természetesen gratulálok neki, nagyon szép munka volt!

Nekem, tiki rajongónak, különösen tanulságos volt a verseny. Lehet a rummal mást is csinálni, mint egzotikus koktélokat, illetve elérhető, akár háztáji hozzávalókból is lehet fantasztikus rumos italokat készíteni. Köszönöm Norbinak és a Diplónak a meghívást és a hatalmas élményt! Köszönöm a versenyzőknek is, hogy megmutatták a rumos koktélok tikin túli világát! A legjobb párosítás, ha szórakozom, miközben tanulok.