A Blue Mauritius Gold a szigetre kevésbé jellemző melasz alapú, oszlopos lepárlású rum. Nagyjából egy évet tölt portóis hordókban, majd 40% ABV-vel és utókezeléssel kerül palackozásra.
Pohárba töltve aranyló, kissé karamellás színű a párlat. Gyanúsan testes a lepárláshoz és az alkoholfokhoz képest. Vékonyka filmet képez a poháron.
Az illata ünnepi, fűszeres, édes, likőrös. Leginkább egy cukrászat konyhájára emlékeztet az íze. Frissen kikevert tészta, karamell, nugát, vanília, mogyoró és mandula kavarognak a pohárban. Gyermekkorom karamellás pudingporának aromáit idézi. A megszokott rumos illatok teljesen elmaradnak, ipari helyettesítőik alapos munkát végeznek.
Az íze barátságosabb, jóindulattal rá lehet fogni, hogy rum. A pudingpor, a cukrászat illatai és a különböző magvak édes, karamellás aromái az ízekben is visszaköszönnek. Jól dolgoznak a márka vegyészei. Erős fekete teás íz csatlakozik a süti mellé, így az 5 órai teát és sütit akár egy pohárból is fogyaszthatom. Fásság halovány nyomait is érzem, de gyorsan múlik.
A lecsengés is múlhatna gyorsan. Ismét a karamellás pudingpor dominál, ami enyhe fás fanyarsággal vegyül.
Nem derül ki, hogy mi is pontosan a Blue Mauritius Gold, de nem tiszta rum. Weboldalán macerálást és “feldolgozást” is említenek, amit az ital íze alá is támaszt. Lehetne akár gabonaszeszből is, mivel semmilyen rumos jelleget nem mutat. Bepontozom gondosan a bankár rum mellé, mert ez is még épp, hogy fogyasztható, de nem ajánlom senkinek.
Értékelés: 100/49
Bővebben a 24 days of rum oldalán olvashatsz erről a párlatról.