Luca és a Velier soron következő nosztalgia kiadása a Papalin Réunion 10 éves rum. A sorozatnak ez a tagja is a trópusi blendeket promotálja; a hagyományos rum blenderi és kereskedői szerepek előtt emel egyet a kalapján.
Réunion rumjait meg kell tanulni értelmezni, mivel elég különleges helyet foglalnak el a francia rumok között. A sziget adja a francia külterületek rumjainak többségét, mégsem a jól ismert agricole rumok készülnek itt. Sok rumfej valószínűleg későn jut el ezekig a rumokig: vagy sose hallott a szigetről (tekintve, hogy az Indiai-óceánon van, nem a rumosabb Karib-térségben), vagy elrettenhet az oszloposan lepárolt, melaszos rumtól.
A francia boltok polcain nem nehéz belebotlani egy-egy réunioni palackba, az országon kívül azonban már érdeklődőbbnek kell lenni. Európaiként jobban el vagyunk látva független palackozásokkal, és könnyebb kóstolgatnunk ezeket a rumokat. Az Egyesült Államokban a Holmes Cay tavalyi kiadásai tették őket elérhetőbbé.
Réunion rumjai közül a legszexibb a grande arôme, ami a jamaikai magas észtertartalmú rumokhoz hasonlít. Készítését eredetvédelmi törvény szabályozza. Az erjesztés hosszú és dundert is használnak hozzá. A végtermék minimum 500 gramm észtert vagy 800 gramm összes illékony anyagot kell tartalmazzon hektoliterenként. Geekeknek egy kis összehasonlítás: ez a Hampden HLCF vagy a Long Pond STCE marque-jainak felel meg. A grande arôme, hasonlóan a jamaikai észteres rumokhoz, eredetileg blendeléshez készült alap volt, új divat ezeket magukban fogyasztani.
A Papalin Réunion valójában idősebb, mint azt a címke mondja. A palackban réunioni rumok blendje van, amelyek lepárlója vagy lepárlói nincsenek megemlítve. Tudni azonban, hogy a Savanna lepárló, amelyik még rendszeresen készít grande arôme rumot. Így könnyen megfejthető, hogy honnan származhat a párlat a palackban. A blendben 10, 12 és 15 éves hagyományos, melasz alapú rumok vannak, valamint 11 éves grande arôme. Láthatóan jól passzol ez a rum a sorozat alap ötletéhez: a régi jamaikai (és francia) blenderekéhez hasonló nehéz, aromás, észteres rumot kevert Luca, amit aztán a lepárlónál hagyott pihenni.

Kitöltve a Papalin színe mély aranybarna. Nehéz, testes, olajos párlat. Szolid filmet képez a pohár falán.
Az illata nehéz, mámorítóan fűszeres. Friss növényesség keveredik aszalt gyümölcsök ragadós édességével. Ezeket melasz és lakritz fanyarsága követi enyhe oldószeres felhanggal. Száraz, fás, fűszeres: vanília, karamell és fahéj fogad maga mellé kevés földes piszkosságot, majd aszalt szilvát. Komplex és izgalmas a blend. Száraz elegancia keveredik a gyümölcsök csapongó édességével. A különböző aroma rétegek jó összhangban vannak, hívogatóvá teszik a Papalint.
Ízében karakteres, elegánsan száraz. A gyümölcsök nem adnak annyi élénkséget az ízének, mint az illatának adtak. Fanyar, melaszos, lakritzos, ami erős gyógyszerességgel és földességgel párosul. Nem olyan távoli végletek találkozása a Papalin íze, mint az illata volt. Komoly, érett párlat. Az alkohol jól integrálódott, nem harap az 50% ABV.
A lecsengése közepesen hosszú, melengető és száraz. Fás, fűszeres és kissé ragadós érzet marad a számban utána.
Nem hasonlít a Papalin Réunion a hagyományos, oszloposan lepárolt rumokhoz, még ha elég spanyolosan is hangzik az eljárás. Engem inkább Barbados blendelési szokásaira emlékeztet: nehezebb, pot still párlatot kevernek könnyebb, oszlopos lepárlásúhoz. A grande arôme, mint túltöltött pot still komponens, megtölti élettel a blendet. Nélküle sem lenne unalmas ez a rum, mivel a francia szigeteken kimondottan jól bánnak a lepárló oszlopokkal – az agricole rumokra sem a laposság jellemző. Réunion szigetén hagyományos és agricole rum is készül, az izgalmat azonban a grande arôme adja a mai tételnek. Ez a koncentrált ízbomba, ami ki tudja emelni Réuniont a többi rumtermelő sziget közül. Az újhullámos rumrajongóknak, akik lassan a muck pit levét is kikérik kóstoló pohárban, ez az irány.
Jamaika rumjai dominálják a magas észtertartalmú rumok piacát, de szépen bővül a kínálat. A Papalin Réunion jó alternatívát kínál a hogóra, mégis megközelíthető és könnyen iható. Üde színfolt a francia hagyományú rumok között, valamint a funk őrzője Jamaikán kívül, és ettől szimpatikus nekem.
Értékelés: 100/80